İçeriğe geç

Masalın Yapı Unsurları Nelerdir

Masallarda yer alan unsurlar nelerdir?

Bir masalın özellikleri: Hayal ürünüdür. Olaylar ve kahramanlar arasında sıra dışı varlıklar (cinler, periler, melekler) veya hayvanlar olabilir, ahlaki değerlere dayanan eğitici anlatılar.

Masalın yapısı kaç bölümden oluşur?

Her hikaye toplamda beş bölümden oluşur. Diğer düzyazı türlerinin aksine, bu bölümler “giriş-gelişme-sonuç” olarak adlandırılmaz. İlk bölümün adı floor’dur. “Bir zamanlar” ile başlayan tüm tekerlemeler bir peri masalının temel bileşenini oluşturur.

Masal nedir, özellikleri nelerdir 6. sınıf?

Masallar, sözlü ve anonim halk edebiyatında var olan, sıra dışı kahramanlar ve yaratıklar barındıran, hikayelerin tamamen gerçek dışı olduğu ve yer ve zamanın her zaman belirsiz olduğu bir anlatı türüdür. Gerçek dışı öğeler içeren ve anlattığını gerçeğe dönüştürmeye çalışan bir anlatı türüdür.

Masalların bölümleri nelerdir?

Bir peri masalının kaç bölümden oluştuğunu merak edenler için, bu hikayelerin toplam beş bölümü vardır. Anlatının bölümleri sırasıyla yatırma, yatırma, düğümleme, çözme ve dilek tutmayı içerir. Bazıları peri masallarının hangi bölümle başladığını merak edebilir.

Masal yapı unsurları nelerdir?

Peri masalları, sembolik dil, mitolojik dönemler ve temalarla bir anlatı planında tanımlanmış yapısal birimlerden oluşur. Konu, karakter kadrosu, zaman, mekan, sembolik dil ve anlatı gibi yapısal birimler, peri masalının insanın mitolojik biyografisi açısından işaret ettiği göstergelerdir.

Masallarda yer alan değerler nelerdir?

Bu değerler; yardımseverlik, sevgi, din, dürüstlük, cesaret, sorumluluk, saygı, sadakat, çalışkanlık, adalet, vatanseverlik ve sabırdır. Masallarda en çok kullanılan değerin yardımseverlik değeri olduğu, bunu sevgi, din ve dürüstlük değerlerinin izlediği bulunmuştur.

Masalın içinde ne vardır?

Hikayenin ana gövdesi hikayede anlatılan olayları kapsar. Hikayenin son bölümünde gelişen olaylar bir sonuca ulaştırılır ve anlatıcı, “İstediklerini başardılar, yataklarına gidelim.” diyerek hikayeyi bitirir. “Gökyüzünden üç elma düştü, biri kahramana, biri anlatıcıya ve biri de dinleyicilere.

Masalın 5. bölümü nedir?

2) Açılımı; Kişi, zaman, mekan ve olay hakkında bilgiler verilir. 3) Düğümler; Olaylar birbirine karıştırılıp takılıp kalır, heyecanlı durumlar dile getirilir. 4) Karar; İşler bir sonuca varır. 5) Dilek; Hikayenin sonu iyiye atfedilir ve olumlamalar yapılır.

9. sınıf masal nedir?

Masallar; Genellikle halk tarafından yaratılan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, sıra dışı insanların başına gelen sıra dışı olayları anlatan edebi türdür. Masallar; olaylara dayalı sanatsal metinlerdir.

Masal nedir özet?

Masal, Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde: “Genellikle halk tarafından uydurulan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, sıra dışı insanların başına gelen sıra dışı olayları anlatan bir tür öykü” olarak tanımlanıyor.

Masallar ders verir mi?

Masallarda zaman ve mekan her zaman belirsiz kalırken, her zaman geçmiş zaman kullanılır. Özellikle hedef kitlesi çocuklar olduğu için eğitici ve mizahi öğeler de içerir. Okuyucularına öğüt vermek amaçlanmıştır. Aynı zamanda masal okuyucusu okuduklarından ders çıkarır.

Masal sonu nasıl biter?

İşte bu yüzden masalların mutlu sonla bitmesi gerekir. Hikâyenin sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler ödüllendirilir. Bazen dinleyicilerden olaylardan ders çıkarmaları istenir ve hikâye bir öğütle son bulur.” (Özkaynak, 2013: 118).

Masalları adları nelerdir?

MASALLARKel Kafalı Çocuğun MasalıÜç Çocuk.Dört Öğüt.Yetim Kız.Hüsnü Yusuf.İnatçı Horuz.Refakatçi.DervişDaha fazla makale…

Masalların başlangıcı ne ile başlar?

Masalların girişi genellikle bir tekerlemeyle başlar. Gelişme kısmı oldukça uzundur ve okuyucunun veya dinleyicinin dikkatini çekmeye ve hikayenin sonunu düşünmesini sağlamaya çalışılır. Sonuç hikayenin son kısmıdır.

Masal girişi nasıl olur?

Hikayeye başladığınızda “Bir varmış bir yokmuş…” veya “Bir varmış bir yokmuş…” gibi kafiyelerle başlayın.

Masallarda yer alan dağın adı nedir?

Türk masallarında dağ denince akla ilk gelen şey Kaf Dağı’dır. Şeytanların, perilerin ve devlerin yaşadığı dünyayı çevrelediğine inanılan, zümrütten yapıldığına inanılan ve masallarda son derece önemli bir dağ olan Kaf Dağı, masallarda en sık kullanılan ve adı geçen dağdır.

Masallarda işlenen konular nelerdir?

Masallarda ele alınan temalar güzellik-çirkinlik, cinsellik, evlilik, aile ve kahramanlık gibi temalar altında evrensel düzeyde birleşir. Masallar bu temaları ikilikler aracılığıyla ele alır.

Masallarda hangi değerlerden bahsedilir?

Araştırma sonucunda Türk masallarında en çok görülen değerlerin duygu, sevgi, itaat, itibar, dindarlık, destek ve güç olduğu, Japon masallarında ise en çok görülen değerlerin başarı, duygu, etkileme, güç, dindarlık ve destek olduğu ortaya çıktı.

Masallarda ne belli değildir?

Daha sonra bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir. Masallardaki olaylar tamamen hayal ürünüdür. Yer ve zaman bilinmez. Kahramanlar insanüstü özellikler gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir