İçeriğe geç

Sokratik Sorgulama Hangi Terapi

Sokratik sorgulama nedir psikolojide?

Sokratik sorgulama, rehberli keşif olarak da bilinir, adını antik Yunan filozofu Sokrates’ten alır. “Sokratik diyalog” olarak bilinen, Sokrates’in soru sorarak bilgi aktarma yöntemine dayanarak yaratılmıştır.

Sokratesin sorgulama yöntemi nedir?

Sokratik yöntem üç aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada, diğer kişiye ne bildiğini ve ne bilmediğini öğrenmek için sorular sorulur. İkinci aşama ironi, yani alaydır. Son olarak, fikir üretme süreci (maieutique) başlar.

Sokratik sorular nelerdir?

Sokratik Sorgulama Soruları: Bu fikri destekleyen kanıtlar nelerdir? …Alternatif bir açıklama veya bakış açısı var mı? Olabilecek en kötü şey nedir (zaten en kötüsünü düşünmüyorsam)? …Otomatik düşünceye inanmanın etkileri nelerdir?Daha fazla makale…

Sokrat tarz nedir?

Sokratik yöntem, eleştirel düşünmeyi teşvik etmek ve fikirleri ve altta yatan varsayımları ortaya çıkarmak için soru sorma ve cevaplamaya dayanan bireyler arasındaki işbirlikçi ve tartışmacı bir diyalog biçimidir.

BDT’de sokratik sorgulama nedir?

MÖ 470-399 yılları arasında yaşamış Yunan filozof Sokrates’in adını taşıyan bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Sokrates bir problemi tartışırken, muhatabına doğrudan bilgi aktarmak yerine, sorduğu sorularla problemi veya ulaşmak istediği bilgiyi ortaya koyardı.

BDT teknikleri nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapinin en iyi bilinen ve en sık kullanılan teknikleri, yani … Rasyonel Duygusal Davranış Terapisi (REBT) … Farkındalık Tabanlı Stres Azaltma (MBSR) Daha fazla makale… • 13 Mart 2023

Sokratik tartışma yöntemi nedir?

Sokratik tartışma, Sokrates’in sorgulayıcı davranışına dayanır ve kişiyi bilgilendirmekten ziyade sorular ve diyalog yoluyla var olan bilgiyi ortaya çıkarmayı amaçlayan bir yöntemdir. Son yıllarda bazı eleştirilere maruz kalsa da Batı eğitim geleneğinin temeli olarak kabul edilir.

Sokratik diyalektik nedir?

Başka bir deyişle, Sokrates’in diyalektik yöntemi, başkalarını soru ve cevaplar aracılığıyla anlamayı ve buna göre onlardan öğrenmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle, başkalarını sorduğu sorular hakkında düşünmeye teşvik eder.

İroni yöntemi nedir?

İroni (Yunanca eironeía), kısa tanımıyla; Söylenen veya yapılan şeyin tam tersinin kastedildiği bir iletişim yöntemi veya becerisi olarak tanımlanabilir. Söylenen veya yapılan şey, ciddi görünümü altında, karşıt ifadeyi veya eylemi çelişki noktasına getirmeyi amaçlar.

Sokrates maiotik yöntem nedir?

Maiotik; Sorular sorarak bilgi edinme yöntemidir. İlk olarak Yunan filozof Sokrates tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Sokrates, Maiotik yöntemi ilk olarak Meno diyaloğunda bir köleye geometri kavramını öğretmek için kullanmıştır. İroninin zıttı olarak kabul edilen yöntem günümüzde tutulmamıştır.

Sokrates’in felsefesi nedir?

Sokrates, felsefenin “sözcüklerle değil, kavramlarla yapılabileceğini” savunmuştur. Diyalektik yöntemi uygulamasının temel amacı, sorular aracılığıyla insanların ruhlarındaki ahlaki özleri ortaya çıkarmak, sorular aracılığıyla görüşleri çürütmek ve gerçeği gün ışığına çıkarmaktır.

Felsefede sorgulama nasıl uygulanır?

Sorgulama: Felsefi düşüncenin en önemli özelliği sorgulamasıdır. Belirli bir amaç için sistematik soru sormayı ifade eder. Sokrates’e göre hayat, hayatın anlamı ve değeri hakkında soru sormakla başlar. Felsefeyi dogmadan uzaklaştırır.

Sokratik sorgulama tekniği nedir?

Ardışık sorular sorarak, sorgulanan kişinin inançlarının geçerliliğini değerlendirmek için mantık kullanmasına olanak tanır. İşbirlikli araştırmaya benzer. Uygun sorular sorarak, kişinin merakı uyandırılır ve kişi bildiklerine dayanarak bilmediklerini öğrenir.

Sokratik yöntemler nelerdir?

Sokrates yöntemi, korkmadan soru sormak ve cevaplamak, kendi düşüncelerimizi ifade etmek ve başkalarının düşüncelerini duyduğumuzda sinirlenmemek, gerçeği sevmek ve bunu bilip bilmediğimiz konusunda alçakgönüllü olmak anlamına gelir.

Sokrates neyi savunur?

Sokrates entelektüel alçakgönüllülüğünü savunur. “Kendini bil!” Ona göre sloganı şudur: “Ne kadar az şey bildiğinin farkında ol!” “Erdem ruhun güzelliğidir. Felsefe bilmediğini bilmek demektir,” der.

Sokratik tartışma yöntemi nedir?

Sokratik tartışma, Sokrates’in sorgulayıcı davranışına dayanır ve kişiyi bilgilendirmekten ziyade sorular ve diyalog yoluyla var olan bilgiyi ortaya çıkarmayı amaçlayan bir yöntemdir. Son yıllarda bazı eleştirilere maruz kalsa da Batı eğitim geleneğinin temeli olarak kabul edilir.

Sokratik problem nedir?

Sokratesçi sorgulama ile karıştırılmamalıdır. Tarih çalışmasında, Sokrates problemi (Sokrates sorusu olarak da bilinir), Sokrates’in hayatıyla ilgili mevcut kaynakların değişken ve bazen çelişkili doğasına dayanarak Sokrates’in tarihsel ve felsefi bir resmini yeniden inşa etme girişimleriyle ilgilidir. Sokratesçi sorgulama ile karıştırılmamalıdır. Tarih çalışmasında, Sokrates problemi (Sokrates sorusu olarak da bilinir), Sokrates’in hayatıyla ilgili mevcut kaynakların değişken ve bazen çelişkili doğasına dayanarak Sokrates’in tarihsel ve felsefi bir resmini yeniden inşa etme girişimleriyle ilgilidir.

Aşağı doğru OK tekniği nedir?

Aşağı Ok Tekniği, bir düşüncenin altında yatan içsel inançlarımızı keşfetmemizi sağlar. Bu teknikte kendimize şunu sorarız: “Bu düşüncem doğru olsaydı benim için ne anlama gelirdi?” veya “Bu doğruysa, olabilecek en kötü şey nedir?” Şu tür sorular sorarız:

Yönlendirilmiş keşif nedir?

Rehberli Keşif Rehberli keşif, terapide Sokratik sorgulamanın uygulanmasıdır. Amaç, danışanın dikkatini, bildiği ancak mevcut ruh hali nedeniyle bilinçli farkındalığında olmayan bilgilere çekmek için bir dizi soru kullanmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir