Ön inceleme aşamasında neler incelenir?
Ön duruşmada, hakim soruşturma aşamasından önce yapılması gereken işlemleri tamamlar. Dava açma koşullarının karşılanıp karşılanmadığını kontrol eder. Daha sonra ilk itirazları değerlendirir. Ön duruşmada, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların artık nihai olarak çözülmesi gerekir.
Dava şartları hangi aşamada incelenir?
(1) Mahkeme, yargılamanın her aşamasında davanın şartlarının mevcut olup olmadığını kendiliğinden inceler. Taraflar, her zaman dava açma zorunluluğunun bulunmadığını ileri sürebilirler.
Ön inceleme aşamasında hakim dosya üzerinden karar verebilir mi?
Duruşma yapılmadan ön duruşma Duruşmadan hemen sonra olgular ve ilk itirazlar hakkında karar verilebiliyorsa, hakim dosyaya dayanarak gerekli kararı verir. Olgular ve ilk itirazlar hakkında dosyaya dayanarak karar verilebiliyorsa, ön duruşma yapılmasına gerek yoktur.
Ön inceleme aşamasında delil sunulur mu?
92. Bu bağlamda, ön inceleme duruşmasında soruşturma yapılamaz, ancak soruşturmaya yol açan hazırlık işlemleri yapılır. Ön inceleme aşaması, soruşturma aşamasının aksine, davanın olgularını incelemediğinden, genellikle delil toplamak mümkün değildir.
Davalı ön incelemeye gelmezse ne olur?
Taraflardan biri mazeretsiz olarak duruşmaya gelmezse, hazır bulunan taraf, onun iznini almadan iddia veya savunmasını genişletebilir veya değiştirebilir.
HMK dava şartları nelerdir?
Taraflara ilişkin dava şartları: “Davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davayı temsil ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Davanın konusuna ilişkin dava şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır: “Kesin hüküm ve hukuki yararın bulunmaması”.
Dava şartları ve ilk itirazlar ne zaman incelenir?
Ek olarak; Mahkeme, davanın koşullarını inceledikten sonra ilk itirazları inceleyecektir. Mahkemenin ilk itirazları kendiliğinden incelemesi beklenmez, çünkü taraflar ilk itirazları kendileri yapmak zorundadır.
Hukuk dava dosyası ön inceleme ne kadar sürer?
Ön inceleme duruşmasında, taraflara, başvurularında sundukları ancak henüz mahkemeye sunulmayan belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden sunulması gereken belgelerin sunulması için gerekli açıklamaları yapmaları için iki haftalık belirli bir süre verilir.
Dava şartı eksikliği nedir?
(3) Dava şartının bulunmadığı, mahkemece davanın görülmesinden önce fark edilmemiş ve taraflarca da ileri sürülmemiş, ancak hükmün verildiği tarihte bu eksiklik giderilmişse, dava, dava şartının bulunmadığı gerekçesiyle reddedilemez.
Ön inceleme aşamasında tanık dinlenir mi?
Ön inceleme duruşmasında soruşturma yapılmaz, soruşturmaya hazırlık yapılır. Örneğin ön inceleme duruşmasında tanık dinlenmez, belge incelenmez, bilirkişi raporu alınmaz, tespit yapılmaz, yemin ettirilmez ve benzeri soruşturmalar yapılmaz.
Ön inceleme duruşması kaç kez ertelenebilir?
Gerektiğinde yeni duruşma tarihi bir kez belirlenecektir. Ön inceleme duruşmasının ikinci kez ertelenmesi hüküm gereği mümkün olmadığından yargılamanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Ön inceleme duruşmasına mazeret sunulur mu?
Taraflardan biri duruşmanın tarafların yokluğunda yapılmasını talep ederse, duruşmanın tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde böyle bir talepte bulunulmamışsa, mahkemece duruşma yapılması usul ihlali oluşturur.
Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?
Bu; davanın açılması ve dilekçe aşaması; ön inceleme; soruşturma; sözlü duruşma ve hükmün açıklanmasıdır. Ön inceleme duruşmasının tamamlanmasından sonra hâkim, zamanaşımı ve zamanaşımına ilişkin itirazları ve itirazları inceler ve soruşturmaya başlamadan önce kararını verir (HMK 142/1.Madde).
Davaya sonradan şahit eklenir mi?
Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur. İkinci bir tanık listesinin sunulması Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 240. maddesi uyarınca yasaktır. Tanık olarak sunulmayan kişiler mahkemede dinlenemez. Bu kural kamu düzeninin bir meselesidir ve davanın hakimi tarafından otomatik olarak dikkate alınır.
Ön inceleme süresi ne zaman başlar?
Ön soruşturma raporu: Yetkili makam, suçun öğrenildiği tarihten itibaren ön soruşturma dâhil en geç otuz gün içinde soruşturma iznine ilişkin kararını verir. Acil hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla onbeş gün uzatılabilir.
Ön inceleme nedir, nasıl yapılır?
Ön inceleme duruşmasında, taraflara, başvurularında sundukları ancak henüz mahkemeye sunulmayan belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka bir yerde sunulması gereken belgeleri temin etmek için gerekli beyanlarda bulunmaları için iki haftalık belirli bir süre verilir.
Ön inceleme aşamasında tanık dinlenir mi?
Ön inceleme duruşmasında soruşturma yapılmaz, soruşturmaya hazırlık yapılır. Örneğin ön inceleme duruşmasında tanık dinlenmez, belge incelenmez, bilirkişi raporu alınmaz, tespit yapılmaz, yemin ettirilmez ve benzeri soruşturmalar yapılmaz.
Ön inceleme aşamasında hâkim görevsizlik kararı verebilir mi?
Zira kanun, davanın şartlarının her aşamada bizzat mahkemece incelendiğini açıkça hükme bağlamış olduğundan, onay aşamasında dahi mahkemenin görevli olmaması halinde, taraflara bildirilmeden usul yönünden red kararı verilebilir.
Ön incelemeden sonra hangi aşama?
HMK No. 6100. Yazılı yargılama usulü hükümlerine göre ilk derece yargılama usulü beş aşamadan oluşmaktadır. Bunlar yargılamanın açılması ve karşılıklı başvuruların yapılması, ön inceleme, soruşturma, soruşturmanın sona erdirilmesi, sözlü duruşma ve hükümdür.