Cennette ailemiz yanımızda olacak mı?
Kuran’da cennete gidecek olanlara aileleriyle birlikte orada olacakları müjdesi verilir. Birçok ayette dile getirilen bu müjdenin tek şartı, ailenin her bir üyesinin iman etmesi ve iyi işler yapmasıdır. Dolayısıyla cennete girmenin ön koşulu imandır ve herkes kendi çabasıyla cenneti kazanmalıdır.
Cennette bizi kim karşılayacak?
Bazı hadislerde gök bekçilerinin başındaki meleğe “Hâzin”, bazı hadislerde ise “Rıdvan” denmektedir. Rıdvan, Yüce Allah’ın insanlığa vermiş olduğu nimet ufkudur.
Cennette hangi duygular yok?
Küfür, şirk, sapkınlık gibi kötü inançların orada yeri yoktur. Yalan, iftira, kara çalma, açgözlülük gibi kötü alışkanlıklar… Cennet bütün kötü alışkanlıklardan ve karakterlerden uzaktır.
Cennette her şey olacak mı?
“Orada (cennette) arzu ettiğiniz her şey var, Allah’ın bir hoş geldini. İstediğiniz her şey orada sizin için var.”614 Böyle denilmiştir.
Ahirette bedenimiz olacak mı?
Büyük kitabımız Kur’an-ı Kerim’de ölümden sonra dirilişin ve ahiretteki ikinci hayatın ruh ve bedenle olacağı ifade edilmektedir. Yani hem ruhsal hem de fiziksel olacaktır.
Eşler öbür dünyada kavuşur mu?
Peygamber şöyle der: “İnsan sevdiğiyle beraberdir.”17 Karısı ve çocukları dünyada en çok sevdiği kişiler arasındadır. Bu sevgi ve birliktelik ahirette de devam edecek ve dünyadaki geçici mutluluklarını cennette sonsuz mutluluğa dönüştürecektir.
Cennette ne giyilecek?
İnsan, yapay giysiler olmadan çıplak ve çıplak olarak diriltilecektir. Cennet ve cehenneme gelince, cennette cennet giysileri ve cehennemde cehennem giysileri olacağına işaret eden ayetler ve gelenekler vardır. Bunlar, bu dünyadaki giysiler gibi yapay değildir. Bunlar doğal, yaşayan ve bilinçli giysilerdir.
Cennet kapısından ilk kim geçecek?
“İlk demirci cennetin kapılarından girecek!”29 Ağustos 2024
Bebek ölünce nereye gider?
-Peygamber cennettedir. Şehit cennettedir. Yeni doğan çocuk cennettedir. Diri diri gömülen çocuk cennettedir.” (İmam Ahmed Müsnedi; 5. cilt, s. 409.)
Cennette herkes birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennettelerse cennette birlikte olacaklar ve cehennemdelerse cehennemde birlikte olacaklar. Kaş yolmak ve saç ekimi yaptırmak günah mıdır? Saç ekimi yaptırmanın veya kaş yolmanın bir sakıncası yoktur.
Cennette kavga var mıdır?
Ayet ve hadislerde cennet tasvirlerinin ortaya koyduğu genel çerçeve şudur: Cennet hayatı, tam bir rahatlık ve refah içinde geçen bir hayattır; hastalık, yaşlılık, sakatlık, yoksulluk, mücadele, keder, acı gibi dünya hayatının maddi ve manevi olumsuzluklarının hiçbiri cennette yoktur; Allah’ın rızasına kavuşmak…
Cennette yaşlanma var mı?
Gençlikleri solmaz (yaşlanmaz, bunaklaşmaz, zamanın geçmesiyle değişmez).” (Tirmizî, Hadis no.: 2539. Elbânî; “Sahîh-i Sünen-i Tirmizî”; Hadis no.: 2062). Cennet ehli, hangi halde olursa olsun, yukarıdaki kuralda olduğu gibi, en mükemmel halde olacaklardır.
Cennette herkes birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennettelerse cennette birlikte olacaklar ve cehennemdelerse cehennemde birlikte olacaklar. Kaş yolmak ve saç ekimi yaptırmak günah mıdır? Saç ekimi yaptırmanın veya kaş yolmanın bir sakıncası yoktur.
Öldükten sonra cennette kaç yaşında olacak?
Bu konudaki hadise göre, cennet ehli otuz üç yaşında cennete gireceklerdir. İbn Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şunları söylemiştir: “Bu yaşta (otuz üç yıl) şüphesiz çok hikmet görülür. Çünkü bu yaş, kişinin yolun lezzetlerini en iyi tadabileceği yaştır.”
Cennette kadının yaşı kaç olacak?
Müfessirler, cennet ehli erkeklerin yaşının 33 olacağı konusunda hemen hemen ittifak etmişlerdir; ancak kadınların yaşı, Nebe suresinin 33. ayetindeki tariften dolayı ihtilaf konusu olmuştur (kevâiŅbe etrâbâ: memeleri tomurcuklanmış kızlar)61.
Cennette evlat sevgisi var mı?
Üstadımız, eski müfessirlerin ifadesi olan, “Cennette üreme olmayacağı için çocuk da olmayacaktır” düşüncesini kabul etmemiş, cennette çocuk sevgisi ve zevkinin olacağını, bunun da bu şekilde sağlanacağını belirtmiştir.